مصاحبه علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی(و وزیر امور خارجه پیشین) با شبکه العالم
- توضیحات
- زیر مجموعه: اخبار
- دسته: اخبار ايران
- منتشر شده در 31 فروردين 1393
- نوشته شده توسط محمدعلی صدری
- بازدید: 10711
وزیر امور خارجه پیشین کشورمان تاکید کرد: در زمینه مذاکره با آمریکا، نخستین بار ما برای کسب اجازه، نزد مقام معظم رهبری رفتیم و ایشان شرط گذاشتند که مذاکرات فقط در زمینه هستهای باشد و ما در آن زمان کار را شروع کرده بودیم.
علی اکبر صالحی روز شنبه در مصاحبه اختصاصی با شبکه خبری العالم، خاطرنشان کرد: دو سال و نیم پیش بود که پس از کسب تکلیف از مقام معظم رهبری کار در زمینه مذاکره با آمریکا شروع شد و در ادامه، کار به دولت بعدی سپرده شد.
رییس سازمان انرژی اتمی که در برنامه «من طهران» شبکه العالم حضور یافته بود، افزود:
... آن زمان که من در وزارت امورخارجه بودم یعنی حدود دو سال و نیم یا سه سال پیش موضوع را به خدمت رهبر عرض کردم و گفتم، اجازه دهید که ما با امریکاییها راجع به موضوع هستهای وارد مذاکره شویم. حضرت آقا فرمودند که به امریکاییها نمیشود اعتماد کرد و مصداقهایی را در این خصوص فرمودند به عنوان مثال در موضوع افغانستان، در موضوع عراق و این که آنها عهدشکنی میکنند، نقض پیمان میکنند و قابل اعتماد نیستند و حسن نیت ندارند.
من خدمت ایشان عرض کردم که اگر اجازه دهید، ما در موضوع هستهای هم این را تجربه کنیم. ایشان فرمودند: اشکالی ندارد، بروید و این کار را انجام دهید، اما بدانید که این اتمام حجت خواهد بود. ما بهانه را از آنها خواهیم گرفت و به مردم خودمان اعلام خواهیم کرد که از هر فرصتی برای حل و فصل مسالمتآمیز این موضوع در چارچوب عزت، حکمت و مصلحت استفاده میکنیم و بهانه را از آنها خواهیم گرفت که آنها با افکار عمومی بازی نکنند. البته ایشان چند تا شرط گذاشتند و گفتند این چهار شرط را شما رعایت کنید: یکی از شروط آن بود که مذاکرات فقط در مورد هستهای باشد. در مجموع میخواهم بگویم که کار شروع شد؛ این مساله تقریبا مربوط به دو یا دو سال و نیم پیش است، بالاخره به هر ترتیبی کار شروع شد و به دولت جدید رسید که ادامه یافت.
رقیق سازی اورانیوم ۲۰ درصد در حال انجام است
صالحی با اشاره به توافق هستهای ایران و غرب گفت: طبق توافق فیمابین قرار بود نیمی از ۲۰۰ کیلو گرم اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده را اکسید اورانیوم و نصف دیگر را رقیق کنیم و این کار در حال انجام است. طبق توافق اگر رقیقسازی اورانیوم سرعت بیشتری داشته باشد، در پرداخت اقساط اموال بلوکه شده ایران نیز تسریع خواهد شد. بنابراین اکسیداسیون و رقیقسازی هر دو به خوبی در حال اجراست و گزارش آژانس هم این موضوع را تایید کرده است.
گزارشهای اخیر آژانس متوازنتر بود
صالحی در ادامه، گزارشهای اخیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران را متوازن توصیف و خاطرنشان کرد: آنها میخواهند واقعیتهایی را که براساس بازدیدهایشان میبینند، منعکس کنند و درعین حال در این زمینه بسیار با دقت و با وسواس عمل میکنند، تا جایی که حتی اگر کوچکترین اطلاعاتی درباره فعالیت اتمی ایران به آنها رسیده باشد، متاسفانه آن اطلاعات را مبنا قرار داده و منعکس میکنند.
صالحی افزود: با وجود تمام این مسائل، گزارشهای اخیر آژانس در مقایسه با گزارشهای سابق، مثبتتر بوده است.
گلهمندی ایران از نحوه گزارشدهی آژانس
رئیس سازمان انرژی اتمی ایران گفت: یکی از نکات مهم در تهیه گزارشها درباره برنامه هستهای ایران این است که همواره این عبارت درج میشود که «ما نسبت به مواد اعلام نشده ایران نمیتوانیم نظر بدهیم و از این جهت نمیتوانیم با قطع یقین نظر بدهیم که همه فعالیتهای هستهای ایران صلح آمیز است».
وی اظهار داشت: از آنجایی که ما مواد هستهای اعلام نشده نداریم و همه مواد هستهای ما اعلام شده است، در این خصوص گلهمندیم زیرا این امر در مورد همه کشورها مصداق دارد، ولی وقتی ما این موضوع را منعکس میکنیم میگویند: اگر کشور دیگری نیز وجود داشته باشد که در موقعیت ایران قرار بگیرد و قرار باشد ما درباره برنامه اتمی آن اعلام نظر کنیم، همین عبارت را تکرار خواهیم کرد.
پرونده فعالیت هستهای ایران بسته میشود
صالحی در ادامه به مرحله دوم مذاکرات هستهای ایران و غرب اشاره کرد و گفت: طبق توافقهای صورت گرفته که شش مساله در آن مطرح است و طبق وعدههایی که به آژانس دادهایم انتظار میرود در مدت زمان سه ماهه تعیین شده برای این امر، به همه سوالات آژانش پاسخ دهیم.
وی درباره احتمال انعقاد توافقنامه دوم با توجه به مطرح بودن مسائلی چون فعالیتهای پارچین و... افزود: در زمینه فعالیتهای هستهای، بر اساس تعریف فعالیت هستهای، ما دیگر مشکلی با آژانس نداریم و در این خصوص دیگر سوالی نیست که از سوی آژانس مطرح شده باشد و ما پاسخ نداده باشیم و به عبارت دیگر میتوان گفت که درباره فعالیت هستهای ایران پرونده بسته شده تلقی میشود. بویژه این که شش پاسخ اخیر هم ظرف یک ماه آینده تکمیل خواهد شد.
مستندات ارایه کنند برای بازدید از پارچین مشکلی نداریم
صالحی اظهار داشت: موضوع دیگری در این میان با عنوان مطالعات ادعایی وجود دارد و این امر به معنای واقعی کلمه، مرتبط با فعالیتهای هستهای نیست. آنها مدعی هستند که ما یک سلسه شبیهسازیهای انفجاری با نیت انجام انفجارهای هستهای در آینده، انجام دادهایم و این یک ادعا و تهمت بی اساس است و ما آن را اطلاعات ادعایی تلقی میکنیم.
وی گفت: آنها اصرار دارند که به خاطر همین موضوع میخواهند از پارچین بازدید کنند این درحالی است که پیشتر دو بار از پارچین بازدید و نمونهبرداری کردهاند و به این حقیقت رسیدهاند که مساله مشکوکی وجود ندارد، اما باز هم براساس اطلاعاتی نادرست که از جایی به آنها میرسد، تصمیم میگیرند که از این مکان دیدار کنند که به عقیده ما این امر نباید این گونه ادامه داشته باشد و باید در نقطهای متوقف شود.
از طرفی ما هنوز توجیه نشدهایم که چرا اینها با وجود دو بار بازدید از پارچین، میخواهند برای بار سوم از این مکان بازدید کنند.
صالحی تصریح کرد: آنها میگویند ما اطلاعاتی در اختیار داریم و ما نیز گفتهایم این اطلاعات را در اختیار ما قرار دهید تا از اصالت آن مطمئن شویم، اما آنها تا کنون از این کار خودداری کردهاند.
وی گفت: واقعیت این است که ما تا به امروز شفافسازی کردهایم و حتی خارج از حیطه مقررات و توافقنامه پادمانی اجازه بارزسی دادهایم و در خصوص بازدید از پارچین هم هیچ مشکلی نداریم و فقط دلیل منطقی و مستندات با اصالت، از آژانس میخواهیم.
به گفته صالحی، در خصوص موضوع مربوط به آب سنگین اراک نیر با کشورهای عضو ۱+۵ مذاکره شد و پیشنهاد ما باز طراحی قلب راکتور اراک و کاهش پلوتونیوم تولیدی به میزان یک پنجم بود که مورد استقبال ۱+۵ قرار گرفت.
صالحی در عین حال اظهار داشت که برخی از کشورهای عضو ۱+۵ پیشنهاد ساخت راکتور آب سبک را به ایران دادند در حالی که آب سبک برای تولید برق و آب سنگین برای تولید رادیو داروهاست.
وی تاکید کرد: در زمینه غنیسازی پیشنهاد ما اجرای طرح پلکانی غنیسازی است که بر اساس آن ۴ تا ۵ سال تعداد دستگاههای سانتریفیوژ همین نسبت ۲۰ هزار دستگاه باشد و بعد از آن به صورت تدریجی تعداد سانتریفیوژها را افزایش دهیم تا در سال به ظرفیت تولید ۳۰ تن اورانیوم در سال برسیم و این موضوع همچنان جای بحث دارد و آنها میگویند که این طرح نیاز به تصمیمگیری سیاسی دارد.
رییس سازمان انرژی اتمی همچنین اظهار داشت: ما موضوع رقیقسازی اورانیوم ۲۰ درصد به ۵ درصد را به میزان ۱۰۳ کیلو گرم در تاریخ ۹۳/۱/۲۳ نهایی کردیم و در کل موضوع رقیق سازی بسته شد.