سلام علی آل یاسین...(283)
- توضیحات
- زیر مجموعه: مقالات
- دسته: قرآن و عترت
- منتشر شده در 18 آذر 1396
- نوشته شده توسط محمدعلی صدری
- بازدید: 855
مقدمه نشزیه هادی شماره 95
السلام علیکم یا اهل بیت النبوه و ...
والذادة الحماة؛
مدافعان حمايتگر
در داستان حضرت موسي(عليهالسلام) آمده است:
آن حضرت، دختران حضرت شعيب(عليهالسلام) را ديد كه گوسفندان خود را از نزديك شدن به چاه و از اختلاط با ديگر گوسفندان باز ميدارند: و لمّا ورد ماء مدين وجد عليه أُمّة من الناس يسقون و وجد من دونهم امرأتين تذودان.[ ـ سوره قصص، آيه 23] بنابراين، «ذود» تنها به معناي طرد و منع نيست، بلكه به معناي طرد و منعي است كه با باز داشتن از اختلاط با بيگانه همراه باشد.
ائمه(عليهمالسلام) نيز براي عدم اختلاط شيعيان و پيروان خود با بيگانگان تلاش ميكنند و با حمايتها و هدايتهاي خود، آنها را از هلاكت و نابودي نجات ميدهند. ازاين رو از آن ذوات مقدّس به «أذواد» و «حماة» تعبير شده است. حمايت و دفاع آنها به صورتهاي گوناگون قابل تصوّر است؛ مانند:
- ولايت آنها همانند كلمه توحيد، پناهگاه مستحكمي است كه هر كس آن را بپذيرد، داخل اين پناهگاه ميشود و از حمايت و امنيت آن برخوردار ميگردد:«يقول اللَّه عزّ وجلّ: ولاية علي بن أبي طالب حصني فمن دخل حصني أمن من عذابي»((بحار الانوار، ج39، ص246)..
- با شفاعت خود در روز قيامت، عذاب را از پيروان خود طرد و دفع ميكنند
-با عنايات ويژه خود به شيعيان، شرّ دشمنان را از آنها دور ميكنند. در توقيع شريف حضرت ولي عصرغ خطاب به شيخ مفيدِ آمده است:
ما هرگز در مراعات حال شما كوتاهي نميكنيم و شما را از ياد نميبريم. اگر مراعات ما نميبود، سختي و تنگي بر شما نازل ميشد و دشمنان شما را ريشهكن ميكردند (ـ بحار الانوار، ج53، ص174)
اين عنايات ويژه ممكن است با دعا و طلب از پروردگار متعالي باشد و شيعيان، مشمول ادعيه زاكيه آن ذوات نوراني گردند و ممكن است با دستگيري عملي و مستقيم (البته با اذن الهي) باشد((از پاورقی کتاب:)حقاً بايد گفت: كور است آن چشمي كه در اين جهان پرآشوب كه دشمنان با همه اختلافات، در يك اصل كلي، يعني نابودي دين، قرآن، تشيّع و انقلاب اسلامي برخاسته از مكتب امامت اتفاق نظر دارند، دست پرمهر و عنايت آن حضرت در پشتيباني، دفاع، حمايت، حفاظت و نگهداري از اين نظام، انقلاب و امت را نميبيند).
-تعليم، ارشاد، هدايت و راهنمايي گاهي به صورت تعليم ابتدايي است و گاهي به صورت حلّ شبهات گوناگون فكري و اعتقادي كه اينها در حقيقت، دفاع فكري و فرهنگي است.
-تحمّل آزار و اذيت مقدّر شده براي شيعيان؛ از امام كاظم(عليهالسلام) رسيده است
خداوند بر شيعيان غضب كرد و من متحيّر شدم كه يا خودم تحمّل عذاب و مشقّت كنم يا شيعيانم. به خدا سوگند كه با پذيرش آن، شيعيانم را حفظ كردم(كافي، ج1، ص260)برخي گفتهاند:شايد مراد آن حضرت اين است كه شيعيان، با ترك تقيّه و افشاي امر امامت، كار را بدانجا رساندند كه هارون تصميم گرفت يا شيعهكشي راه بيندازد يا اينكه آن حضرت را زنداني كند و سرانجام به قتل برساند و...
اشارات
سيستم دفاعي حيات معنوي
زندگي انسان به گونهاي است كه همواره ميكربهاي فراواني از راه غذا، هوا، آب و... وارد بدن او ميشود. از اين رو دست قادر خلّاق متعالي سيستم دفاعي قوي و نيرومندي را در پيكر آدمي قرار داده كه به محض ورود هر نوع آلودگي، بدن انسان به دفاع برميخيزد و آن بيگانه را طرد ميكند. روح جامعه و جان بشريت نيز همواره در معرض هجوم بيمان آفات و ميكربهاي فسادانگيز اعتقادي، اخلاقي، اجتماعي و... قرار دارد. از اين رو براي دفاع و حمايت از حريم اصول انساني خود به سيستم دفاعي مناسب نياز دارد. همان طور كه از كار افتادن آن سيستم، بدن را در معرض انواع بيماريها و در نهايت، مرگ و نابودي قرار ميدهد، از كار افتادن يا بي استفاده ماندن اين سيستم نيز جامعه را از حيات انساني محروم ميكند.
شبهههاي فكري همانند ميكرب است. همان گونه كه پيشرفت علم پزشكي و پيراپزشكي، مديون برخورد صحيح با تهديدات ميكربهاي خطرآفرين است، برخورد صحيح و تلاش براي يافتن پاسخ مناسب براي شبهات گوناگون، موجب ارتقاي فكر، اخلاق و فرهنگ جامعه ميشود، وگرنه آفت كفر، ارتداد و فساد، جامعه را فاسد ميكند. اين شبهات، گاهي فكري و فرهنگي است و گاهي اخلاقي، اجتماعي، سياسي و... .پيدايش و افزايش آن نيز گاهي از روي خباثت و سوء سريرت است وگاهي ناشي از ناآگاهي و جهالت.
هرچند كه همه رهبران خيرانديش و خيرخواه فكري جوامع، سيستم دفاعي آنها محسوب ميشوند، ليكن با توجه به اينكه هيچ گروهي به اندازه ائمه اطهار(عليهمالسلام) خيرخواه جوامع انساني نبوده و نيستند و با توجه به اينكه اين شبههها از سوي مكتبها و نِحلههاي گوناگون مطرح ميشود ـ حتي برخي از آنها به ظواهر بعضي از آيات و روايات متشابه استناد ميكنند ـ و پاسخ به همه آنها تنها با اتّصال به علم بيپايان الهي ممكن است، صحيحترين و اطمينان بخشترين برخورد با اين شبههها جز از ائمه اطهار(عليهمالسلام) كه حاملان وحي، راسخان در علم و عالمان كامل به محكمات علوم و معارف هستند، ساخته نيست. از اينرو نه تنها توده مردم به حمايتها و هدايتهاي آنها نيازمندند، بلكه رهبران فكري جوامع كه بيشتر از ديگران در معرض هجوم شبهه هستند و با آفات بيشتر، بزرگتر و خطرناكتري مواجهاند ، نيازمندترند.
... .
جوامعي كه سهمي هر چند اندك از فرهنگ حياتبخش ائمه(عليهمالسلام) دارند، اگرچه عوامل فراواني مانع پيشرفت صنعتي و تكامل علمي آنها شده است، ليكن بسياري از اصول و آرمانهاي انساني، در صدر ملاكها و معيارهاي ارزشي آنها قرار دارد و از اين جهات تفاوتشان با جوامع مادي بسيار است.
اشكال گوناگون بازداري از گناه
ذَود و دفع خطا از اوصاف فعلي خداي سبحان محسوب ميشود و خلفاي الهي در اين جهت مظاهر بازداري خداي سبحاناند ؛ زيرا از بيان حضرت علي (عليهالسلام) كه فرمود: «نحمده علي ما وفَّق له من الطاعة و ذاد عنه من المعصية»[ نهج البلاغه، خطبه 194.] استفاده ميشود
كه خداوند به اَشكال مختلف جلوي گناه را گرفته است و از اين لحاظ حمد و ستايش خواهد شد. بنابراين، ذائد و دافع بودن انسان كامل نسبت به خطاهاي جامعه ظهور همان وصف فعلي خداوند محسوب ميشود. اين دور نگه داشتن، گاهي با تعليم كتاب و حكمت است، زماني با تزكيه نفوس، وقتي با امر به معروف و نهي از منكر است، گاهي با تعزير و حدّ و... كه به مقتضاي شرايط گوناگون سياسي و تاريخي عمل ميكردند.
البته اين منع و بازداري، گاهي به صورت دفع است و زماني به صورت رفع؛ زيرا اثر تنبيه براي خود خاطي، رفع و براي ديگران كه مرتكب خطا نشده، ولي در معرض ارتكاب آن قرار دارند دفع است؛ چنان كه براي خود خاطي نيز نسبت به ارتكابهاي بعدي همين گناه و ساير گناهان دفع به شمار ميآيد
. لطف فراگير
دفع مكاره و ذَود موانع توسط انسانهاي كامل معصوم، اختصاص به گروهي خاص ندارد؛ هرچند فرقههاي منسوب به آنان بهره بيشتري ميبرند...